Je praktijkexamen staat voor de deur.

Je hebt voldoende rijlessen gehad. Je hebt de controle over het voertuig en je beheerst het rijden voldoende. Dit betekent dat je mag afrijden! Hoe leuk, maar zeker ook spannend.

Er is geen betere garantie op succes dan een goede voorbereiding! Een goede voorbereiding hebben we samen doorlopen tijdens het volgen van de rijlessen. Je opgedane kennis kan niet zomaar verdwijnen. Vele leerlingen maken er een te groot punt van dat zij praktijkexamen moeten afleggen. Doe jij dat ook?

Dat hoeft dus niet. Het is namelijk 30 minuten rijden met een examinator om te laten zien dat je het voertuig beheerst en kort laat zien wat je de afgelopen periode bij Rijschool IVEA geleerd hebt. Dat gaat jou lukken!

Hieronder staan 7 tips die we jou willen meegeven:

1. Ga op tijd naar bed de avond voor je examen.

Waarschijnlijk is dit voor de meeste leerlingen een logische stap, maar er zijn ook leerlingen die in hun hoofd alle rijlessen en bijzonderheden opnieuw gaan doorlopen. Dit is niet aan te raden. Probeer je te ontspannen de avond voor je examen. Ga op een normale tijd naar bed, niet extra vroeg, de kans is groot dat je dan gaat liggen piekeren.

2. Eet een banaan op!

In een banaan zitten stoffen die bevorderlijk zijn voor je alertheid, concentratie en motivatie. Er is onderzocht dat je het beste 2 uur van te voren 1 of 2 bananen kan eten. Doe dit dus ook!

3. Wees niet bang voor je examinator.

Hij of zij is ook gewoon mens, en is er niet op uit om jou te laten zakken.

4. Neem jezelf voor om te rijden zoals je dat tijdens de lessen doet.

Sommige mensen bedoelen het goed maar je kunt beter niet luisteren naar andermans tips en tricks. Het kan zijn dat je hierdoor van slag raakt en anders zult gaan rijden dan je gewend bent. Je hebt tijdens de rijlessen alle tips en tricks meegekregen van de rijinstructrice Ingrid die je nodig hebt om veilig en verantwoord auto te kunnen rijden.

5. Je hoeft niet perfect te rijden.

Mocht het zijn dat je een klein foutje maakt tijdens het examen, raak dan niet in paniek maar kijk hoe je op een veilige manier de situatie kan oplossen. Vergeet de fout en concentreer je op de rest van het examen.

6. Rij zelfverzekerd en besluitvaardig.

Geloof in jezelf, net zoals rijinstructrice Ingrid ook in jou gelooft. Sta achter je beslissingen en durf te rijden. Als je voorrang hebt, neem die en aarzel niet. Let erop dat je continu een totaaloverzicht houdt wat betreft je kijkgedrag. Rij met de doorstroming mee.

7. Rij veilig

Het belangrijkste is dat de examinator zich veilig voelt bij jou in de auto. Onthoud dit.

WE GAAN ERVOOR, SUCCES EN ZET HEM OP!