Hoe help ik iemand over die allesoverheersende angst heen? Laten we terug gaan naar de basis. Ik heb vele leerlingen mogen begeleiden naar het examen die last hebben van faalangst. Ik begin met voertuigbeheersing. Samen met de leerling rijd ik naar een rustige plek en daar beginnen we in alle rust eerst aan voertuigbeheersing.

Gebrek aan zelfvertrouwen is een van de meest voorkomende oorzaken van rijangst. Veel van mijn leerlingen kunnen prima rijden. Maar zodra er iets minder goed gaat, slaat de paniek toe en is het hek van de dam. Ze krijgen last van hyperventilatie, trillende handen en hartkloppingen en raken de controle kwijt.
In Nederland zijn er tussen de 800.000 en de 1 miljoen mensen die lijden aan een vorm van rijangst. Naar schatting vermijden een half miljoen Nederlanders het autorijden helemaal..
“Er is weinig aandacht voor het probleem”, zegt Ingrid. ‘’En als het al ter sprake komt, worden er vaak grappen over gemaakt. Mensen die last van angst hebben, vinden het moeilijk om dit aan hun omgeving te vertellen. Ze zijn bang voor flauwe opmerkingen.”

Fouten maken mag!

Iedereen neemt rijlessen om te leren rijden. Het is dus niet erg dat je er in het begin nog helemaal niet goed in bent. Je maakt in deze fase nou eenmaal fouten, maar dat is allesbehalve erg. Iedereen die aan het rijlessen is maakt fouten, zelfs mensen met een rijbewijs rijden niet foutloos. Als je dit eenmaal kan accepteren, heb je al een groot deel overwonnen.

Geloof in jezelf

Jij bent niet minder dan een ander en jij bent in staat jouw doelen te behalen. Als je dat ook echt gaat geloven, zal je van je faalangst afkomen. Wees niet meer bang en geloof in jezelf. Dit is het sterkste wapen dat je in kunt zetten tegen faalangst.

Blijf positief denken

Als je iets fout doet is het altijd makkelijk om er negatief naar te kijken. Een voorbeeld is de snelweg. Als je een fout maakt bij het wisselen van rijbaan waardoor je de afslag mist, denk dan niet negatief. Probeer het om te draaien. Je durft te rijden op de snelweg, dat is al heel wat. Je bent al goed aan het in en uitvoegen op de snelweg, dat is ook een prestatie! Als je dit bij alles doet, zorg je er in ieder geval voor dat je niet bij pakken neer gaat zitten.

Bij Rijschool IVEA geven we door middel van gestructureerde rijlessen en tijdige proefexamens een duidelijk inzicht in het rijexamen. Wat mag tijdens een dergelijk examen wel en wat niet? Door het nabootsen van een praktijkexamen wordt je niveau getest, is je kans van slagen beter en de kans om je rij-angst of examenvrees te overwinnen groter. Wij zorgen ervoor dat jij je weer op je gemak voelt in de auto!

Het CBR biedt tegenwoordig ook de mogelijkheid een faalangst-examen te doen. Dit praktijkexamen is speciaal bedoeld voor kandidaten die met behulp van de beschikbare middelen niet de noodzakelijke rust kunnen vinden om te slagen voor het rijexamen. De examinator die dit examen afneemt is getraind om mensen met faalangst te begeleiden. Het faalangst-examen duurt langer dan een gewoon praktijkexamen, namelijk 90 minuten. Het begint met een intakegesprek waarin je rustig jouw situatie als gevolg van faalangst kunt bespreken. De examinator zal daar in het verdere verloop van het examen rekening mee houden. In dit faalangst-examen is dus voldoende tijd om jou op je gemak te stellen. Want als jij je op je gemak voelt, dan presteer je het beste! Ben je eenmaal op weg en de verlammende spanning slaat toe, dan kun je een time-out aanvragen. Of meerdere, als je dat wilt. Je mag het zelf aangeven. Je examinator kan je ook een time-out geven, als hij denkt dat dit nodig is.