De proefles staat gepland! Binnenkort wordt je door onze rijinstructrice opgehaald. Je hebt er superveel zin in maar vind het toch wel spannend. Ondertussen komen diverse vragen in je op; Wat gaat er eigenlijk gebeuren tijdens de rijles? Moet ik meteen achter het stuur plaatsnemen? Wat zal mij te wachten staan? Wat mag je allemaal wel en niet doen tijdens de eerste rijles? Geen nood, in dit artikel lees je meer over wat je kan verwachten tijdens de
eerste rijles.

Het is tijd voor de proefles! Allereerst maak je kennis met de rijinstructrice, Ingrid. Op je gemak voelen bij haar is belangrijk.

Je neemt plaats achter het stuur en krijgt een uitleg over wat de beste zit- en stuurhouding is. Je doet je gordel om en stelt je spiegels af. Niet lang erna zal de lesauto gestart worden en mag je sturen en richting aangeven zodra dit nodig is. Meestal gaat het leren sturen heel vlot, waardoor je in dezelfde rijles ook gas mag geven, mag remmen en schakelen. Ook tijdens de rit zal de rijinstructrice van alles uitleggen, iets over zichzelf vertellen en jou op je
gemak proberen te stellen. Wanneer jij brandende vragen hebt is het belangrijk deze te stellen.

Maak je niet druk. Je rijinstructrice zorgt voor je veiligheid. Een lesauto is daarom altijd uitgerust met een dubbele bediening. Vanaf de passagiersstoel kan zij ook de gas, rem en koppeling bedienen. Tevens heeft de lesauto extra spiegels. Deze extra spiegels geven de rijinstructrice zicht op het verkeer en op jouw kijkgedrag. Kortom geen reden voor paniek: De rijinstructrice zal rekening houden met het verkeer en de verkeersregels. Don’t worry, het komt goed.
Zodra je eerste rijles is afgelopen volgt er een evaluatie over hoe de proefles is verlopen, waar je staat en eventueel welk lespakket het beste bij je past.

Tips voor je eerste rijles bij ons:

  • Trek de juiste kleding aan, kleding die lekker zit, maar die vooral niet in de weg zitten.
  • Als je gaat rijden, kijk dan voor je uit naar de weg. Dit maakt het sturen gemakkelijker.
  • Concentreer je op de instructies en als je deze niet begrijpt, vraag dan om extra uitleg.
  • Luister goed naar de rijinstructrice en volg de aanwijzingen op.