FAQ - Rijschool IVEA
INSCHRIJVEN

Algemeen

Ik heb nog nooit auto gereden. Wordt hier rekening mee gehouden?

Ja, hier wordt rekening mee gehouden. Tijdens de proefles wordt ervoor gezorgd dat je op een veilige en rustige plek vertrouwd raakt met de lesauto. Je krijgt hierbij begeleiding op maat.

Hoeveel rijlessen heb ik nodig voordat ik praktijkexamen kan doen?

Dit verschilt per persoon. Tijdens de proefles kan de rijinstructrice een globale schatting maken van de lessen die een leerling nodig zal hebben. Het kan zijn dat je je vlotter of minder vlot ontwikkeld dan je rijinstructrice op basis van de proefles heeft ingeschat. Het belangrijkste is dat je opgeleid wordt tot een veilige bestuurder op de weg en daar gaan we voor.

Wat kan ik bij rijschool IVEA verwachten?

Bij Rijschool IVEA worden de rijlessen zo effectief mogelijk ingericht. Hierdoor heb je minder rijlessen nodig en dus ook minder kosten. De rijinstructrice is een hulpmiddel om jouw rijlessen zo effectief mogelijk in te richten. Aarzel niet om vragen te stellen. Je zal hierdoor met meer zekerheid achter het stuur zitten. Rijschool IVEA vindt het erg belangrijk om op een veilige en verantwoorde manier je rijbewijs te halen. Je leert bij Rijschool IVEA de fijne kneepjes van het vak en leer je dus echt (nadruk op echt) auto rijden.

Ben ik verzekerd in de lesauto?

Ja, je bent verzekerd in de lesauto. Rijschool IVEA heeft een verzekeringspolis bij de organisatie Bovenmij verzekeringen afgesloten. Deze polis staat zeer goed aangeschreven bij rijscholen en is goedgekeurd door de BOVAG branche organisatie. Hierdoor ben jij als leerling verzekerd tegen alle risico’s die bij een rijles van toepassing zijn.

Ik wil snel mijn rijbewijs halen, wat moet ik hiervoor doen?

Als je snel je rijbewijs wilt halen is het verstandig om regelmaat te hebben in het volgen van de rijlessen. Plan rijlessen van anderhalf uur a twee uren in plaats van één uur. Volg meerdere keren per week rijles. Probeer ‘actief mee te rijden’ als een andere leerling bezig is met zijn/haar rijles en jij op de achterbank zit tijdens het halen en brengen.

Rijlessen

Hoeveel minuten duurt een rijles?

Een rijles duurt 60 minuten.

Is het nodig dat ik een proefles neem?

Een proefles is voornamelijk om kennis te maken met Rijschool IVEA. Om te kijken of je op je gemak voelt bij de rijinstructrice en zodat de instructrice een globale schatting kan maken van hoeveel lessen je ongeveer nodig zal hebben. Tijdens de proefles wordt ervoor gezorgd dat je op een veilige en rustige plek vertrouwd raakt met de lesauto.

Kan ik in mijn eigen tempo rijles volgen?

Ja dit is mogelijk. De rijlessen worden op maat gemaakt, afgestemd op de leerling en zijn of haar voortgang.

Geven jullie ook automaat rijlessen?

Voorlopig worden er alleen rijlessen in schakel gegeven bij Rijschool IVEA.

Ik heb mijn rijbewijs al, maar ik durf geen auto te rijden. Kan ik bij jullie terecht?

Angst om auto te rijden kan iedereen overkomen en het kan je weerhouden om te starten met rijden. Schaam je niet, dit gebeurt regelmatig. Bij RijschoolIVEA kan je terecht. De rijlessen worden afgestemd op jouw persoonlijke wensen. Tijdens de lessen werk je aan je zelfvertrouwen en krijg je de auto weer volledig onder controle.

Krijg ik dezelfde rijinstructeur?

Ja, je krijgt dezelfde rijinstructeur. Als je telkens aan een nieuwe instructeur of een nieuwe auto moet wennen, blijft er minder tijd over om te leren. En dat kost jou tijd en geld. Daar staan we niet achter bij RijschoolIVEA.

Hoe oud moet je zijn om rijlessen te volgen?

16,5 jaar.

Op het moment dat ik begin met rijlessen volgen, moet ik dan al mijn theorie hebben?

Nee dat is niet nodig. Je kan beginnen met het volgen van rijlessen zonder theorie. Op het moment dat je praktijk examen gaat doen, dien je in bezit te zijn van je theorie certificaat.

Tarieven

Kan ik mijn pakket in termijnen betalen?

Ja, het is mogelijk om je pakket in twee termijnen te betalen.

Als ik alle lessen van mijn pakket heb gebruikt. Hoe werkt het dan?

Het is dan aan jou de keuze om losse lessen te nemen of een nieuw pakket.
In de algemene voorwaarden is opgenomen dat het niet mogelijk is om meerdere pakketten te nemen van het ‘opfris pakket I’. Voor de andere pakketten geldt dit niet. 

Ik ben geslaagd en ik heb nog rijlessen over van mijn pakket. Krijg ik deze terug?

Je krijgt dan het tegoed terug van de niet gevolgde rijlessen minus de administratiekosten.

Examens

Hoeveel fouten mag je hebben bij je theorie examen?

Er zijn in totaal 40 vragen. 30 vragen over het onderwerp ‘verkeersregels’ en 10 vragen over het onderdeel ‘verkeersinzicht’. Van de 40 vragen moet je er 35 goed hebben. Je mag dus 5 foute antwoorden geven.
Ook krijg je 25 vragen over het onderwerp gevarenherkenning’. Hiervan moet je er 13 goed hebben. Je mag dus 12 foute antwoorden geven.

Hoelang is je theorie geldig?

1,5 jaar

Wat neem je mee naar het praktijkexamen?

Een geldig theoriecertificaat voor de categorie B en een wettelijke toegestaan geldig identiteitsbewijs. Rijschool IVEA zorgt voor de oproepkaart die nodig is voor het CBR.

Hoelang duurt een rijexamen?

Een praktijkexamen bestaat uit verschillende onderdelen; voorbereidend gesprek met de examinator, het examen zelf en de nabespreking van het examen. Alles bij elkaar duurt ongeveer 55 minuten.

Wat is het verschillen tussen een gewoon praktijkexamen en faalangstexamen?

Bij een faalangstexamen krijg je een examinator die getraind is in het begeleiden van mensen met faalangst. Er is meer tijd voor je uitgetrokken zodat je je op je gemak voelt. Tijdens de rit kun je om een time-out vragen. Dit zorgt voor rust.